понедељак, 29. јун 2009.

Prikaz koncerta : NILS PETTER MOLVAER - 18.08.2007. god._Niska tvrdjava






Evo nekoliko privatnih fotki sa nastupa Nils Petter Molvaera u Nisu na Nisvil dzez festivalu 18.08.2007. godine.

Mogu da kazem da je dolazak Molvaera na ovaj festival za sire narodne mase (ne u negativnom kontekstu) za mene predstavljao veliko i prijatno iznenadjenje, i da taj nastup nikako nisam hteo propustiiti. Sto je jos cudnije Molvaer je nastupao u opskurnoj i najminimalnijoj postavi samo sa Jan Bangom na elektronici. Njegov nastup je bio poslednji posle nekoliko komercijalnih izvodjenja u maniru "udri me do zore". Pocetak svirke se poklopio sa pocetkom prave letnje kisice koja je, bar sto se mene tice, trebalo da pojaca dozivljaj i doprinese intenzitetu koncerta. Molvear je pokazao posvecenost svom instrumentu, pravi profesionalizam i pred pedesetak ljudi uspeo da isporuci neverovatno raznoliku paletu, kroz zvuke trube zacinjene efektima. Jan Bang kao specijalni dodatak, sa teskim, gotovo industrijskim zvucima, izlomljenim sintetickim i futuristickim ritmovima koji su na momente podsecali na ranu Autechre fazu, savrseno se uklopio uz duboke zvuke Molvaerove trube.

Medjutim, postoje i odredjene negativnosti koje se odnose na nekultivisane i nekulturne posetioce. Naime, publika iako malobrojna, stvarala je veliku buku. Mnogi (cast izuzecima) nisu prestajali sa pricom, glasnim smejanjem i sl. To je do te mere bilo nepodnosljivo da je sam Molvaer, onako sa znojavim licem u zelji da izvuce i u takvim okolnostima maksimum iz sebe i svog instrumenta, prekidao na trenutke nastup i umirivao ljude. Jedna grupica je isla toliko daleko da je cak svojim zvizdanjem imitirala i takoreci ismevala coveka ispred sebe koji je svirao na samo par metara od njih. Mislim da su bilo kakvi komentari suvisni. Uspeo sam na neki nacin da se iskljucim iz svega toga i pokusam da koncert dozivim na pravi nacin, ali mi je potpuni dozivljaj verovatno bio uskracen ovakvim bezveznum ispadima.
Cisto sumnjam da cemo ponovo imati priliku da vidimo Molvaera uzivo, kako u ovoj minimalisticnoj postavi, tako i sa bendom. Stvarno velika steta.