четвртак, 18. фебруар 2010.

Najava : GREG HAINES - Until The Point Of Hushed Support (Sonic Pieces, 2010)







Engleski muzicar i producent Greg Haines ciji se radovi krecu na relaciji savremena klasicna muzika -- elektroakustika, izdace novi album 26. marta, pune cetiri godine od izlaska zapazenog debija "Slumber Tides" na etiketi "Miasmah", za koju su izdavali: Simon Scott, Kreng, Elegi, Jacazsek, Jasper TX.... Ovoga puta album ce se pojaviti na mladoj etiketi "Sonic Pieces" pod brojem 006. Muzicku pomoc na ovom CD-u pruzaju mu brojni muzicari, medju kojima istaknuto mesto zauzima Nils Frahm na klaviru, perkusijama i delimicno u producentskom radu. Zastupljeni su gudacki instrumenti, saksofon od duvaca, crkvene orgulje, kontrabas, gitara... Bice zanimljivo videti kako se Greg Haines ovoga puta snasao kao lider viseclane postave i da li je uspeo da poveze sve segmente u jednu celinu i pruzi kvalitetno izdanje vredno paznje.
Materijal je sniman u crkvi "Grunewold" i delom u muzickom studiju u Berlinu, dok je zadnja numera sa zivog nastupa u Oslu.

Najava : Cetiri nova izdanja i jedna zvucna instalacija izdavacke kuce "Leerraum [ ]"

Zimoun

Zimoun feat. Helena Gough

Nicolas Bernier

Idrioema

Honor Harger & Tez

Posle nesto vise od godinu dana pauze, "leerraum [ ]", izdavacka kuca koja neguje ultraminimalisticki zvuk, izdace u istom danu (21. februara) cak cetiri nova izdanja i predstaviti jednu zvucnu instalaciju u veoma ogranicenom tirazu. Ova etiketa je vec pomenuta na blogu, kroz jednu preporuku i par video klipova.
Radi se o konceptualnoj muzickoj kuci koja, sto se tice zvuka njenih izvodjaca, kao i vizuelnog sadrzaja, neguje strogo svedeni i ogoljeni pristup od koga se ne odstupa. Muzika, ako tako moze da se nazove, najbliza je pojmu "apsolutne muzike" i cistih zvucnih senzacija i cini mi se da je najbolje dozivljavati je na takav nacin. Veoma su zapazene i zvucne instalacije kao jos jedno sredstvo izrazavanja ljudi okupljenih na ovoj etiketi.


Iako se radi o ogranicenom tirazu, nadam se da ce ubrzo biti moguce pronaci ovih nekoliko radova.
Vise informacija na oficijalnom sajtu:

*LEERRAUM [ ]