среда, 21. април 2010.

Preporuka bez teksta : ROLAND P. YOUNG - Istet Serenade (Em, 2010)


Roland P. Young (saksofon, klarineti, kalimba i elektronika)
-
meditativni ambijentalni dzez -
****

Najava : FOOD - Quiet Inlet (ECM, 2010)
Projekat FOOD poznat je ljubiteljima savremenog dzez zvuka. Meni su jedan od omiljenijih kolektiva zadnjih nekoliko godina. Iza sebe imaju pet zapazenih albuma na kojima su dzez i elektronika prirodno sjedinjeni. Nekada su nastupali i snimali kao kvartet u sastavu Iain Ballamy (saksofon, sempler), Arve Henriksen (truba, vokali, sempler), Mats Eilertsen (bas) i Thomas Strønen (bubnjevi, sempler), uz produkciju Helge Stena (Deathprod). Kasnije ostaju u duo varijanti sa gostujucim muzicarima u pojedinim temama. Tradicionalno, vecinu albuma su izdali za norvesku etiketu Rune Grammofon.
Tri godine od izlaska poslednjeg albuma, tradicija je prekinuta. Sesti po redu album koji se zvanicno pojavio pre dva dana (19. aprila), Food izdaju za poznatu kucu ECM. Takodje, novina je da pored standardnog saksofoniste i bubnjara imamo ucesce meni manje vise omiljenih muzicara Nils Petter Molværa (truba, elektronika) i Christian Fennesza (gitara, elektronika). Album je registracija njihovih zivih nastupa sa "Molde Jazz Festivala" i iz kluba "Blå" u Oslu 2007/08 god. Posto je album veoma svez i verovatno ce uskoro biti dostupan za slusanje neka ovo bude njegova najava. Iskreno, jedva cekam da cujem kako zvuci ovakva kombinacija muzicara.
Molvaer je zadnjih godina postao predvidiv i dosadan na solo albumima gde se standardno ponavlja, dok Fennesza volim povremeno da cujem, posebno u duetu sa Ryuichi Sakamotom. Usput, njegov zivi nastup pre dve godine na RingRing festivalu u Beogradu predstavljao je za mene veoma snazno i neponovljivo muzicko iskustvo. Takodje, Molvaer uzivo zvuci veoma zanimljivo na svoj nacim, a posto je ovde u pitanju izdanje sa energijom zivog nastupa, bice da je to kod mene jos jedan razlog vise za njegovo nestrpljivo iscekivanje.

~ Sa malim zakasnjenjem sam uspeo da pronadjem dva video klipa koja se odnose na ovaj album. Bas onako kako sam i ocekivao. Zvuce fenomenalno!!!

* FOOD - Tobiko
* FOOD - Mictyris