понедељак, 04. јануар 2010.

Preporuka : LOTTE ANKER, CRAIG TABORN, GERALD CLEAVER - Floating Islands (Ilk, 2009)


Lotte Anker (sax.), Craig Taborn (klavir) i Gerald Cleaver (bubnjevi)


Opet moram da se osvrnem na vec pomenuti blog "freejazz-stef" (bocna traka sajtova i blogova). Stvarno sam bio radoznao da poslusam prvo mesto sa njegove liste albuma za 2009. godinu. U sustini je to izuzetak. Obicno pratim sopstveni osecaj i ukus tako da se posebno ne obazirem na tudje liste. Ne kazem da ne prihvatam preporuke, ali su to obicno one koje mi daju prijatelji (bilo iz moje okoline iako ih je malo koji slusaju ovakvu muziku, bilo forumski, blogerski i ostali skriveni). Mogu samo da kazem da sam posle slusanja albuma bio zatecen i maksimalno pozitivno iznenadjen (izdvajam
posebno 1 i 2 numeru koje zajedno traju oko 26 min. i cine srz albuma). Da sam kojim slucajem preslusao cd prosle godine, verovatno bi se nasao u top 3 za 2009. god., kada govorimo o jazz-u. Moram da priznam da nisam bas trenutno u stanju da dam svoje vidjenje. Covek je to fino opisao na svom blogu i to je sasvim dovoljno. Jedino u sta sam siguran, jeste da mogu bezrezervno da ga preporucim, a iskreno bih voleo da procitam komentar nekog od racunarskih jazz prijatelja koji su slusali ili nameravaju da slusaju ovo remek-delo.

*FREEJAZZ-STEF - Top 10
*FREEJAZZ-STEF - Lotte Anker, Craig Taborn, Gerald Cleaver

Najava : ELUVIUM - Similes (Temporary Residence Limited, 2010)


Ambijentalni umetnik prve klase, Matthew Cooper poznatiji kao "ELUVIUM", izbacice novi album 23.02.2010. godine, pune tri godine od izlaska njegovog poslednjeg izdanja "Copia" (ne racunajuci split LP sa "Jesu" iz 2007. god., nekoliko remixa i "Miniatures" koji je izasao pod njegovim pravim imenom 2008. god.).
Novi album ce izaci za prestiznu etiketu "Temporary Residence Limited", njegovu maticnu kucu, za koju je objavio i raniji materijal od 2003. god. do danas. Za ljubitelje visokokvalitetne muzike koja se krece na relaciji ambient-modern classics-post_rock, ovo ce biti nesto sto se sa nestrpljenjem iscekuje, iako Matthew Cooper najavljuje iznenadjenje i delimican otklon u nesto drugaciji zvuk... Za sve koji bi hteli da se upoznaju sa njegovim opusom preporucio bih ispred svega gigantsko sedmostruko izdanje od prosle godine (
Life Through Bombardment 7LP Box Set), koje predstavlja presek njegove celokupne karijere i ukljucuje izmedju ostalog do tada neobjavljene snimke.