недеља, 10. јануар 2010.

Preporuka : POVAROVO - Tchernovik (Unsigned, 2007)



Povarovo je troclani instrumentalni bend iz Rusije koji u svom muzickom izrazu neguje mracni, experimentalni i ambijentalni zvuk. Ovde je zastupljeno i izvesno koketiranje sa jazz-om za sta vec postoje kovanice kao sto su: doom-jazz, funeral-jazz, jazz-noir i sl. Zvucna paleta na trenutno jedinom albumu ovog opskurnog benda, nudi kombinaciju mracnog elektronskog zvuka, zvuka klavira, bas gitare, gitare, violoncela, a od duvaca su zastupljeni truba i klarinet koji daju poseban smek i na neki nacin ih cine zanimljivim i probirljivijim fanovima savremenog jazz-a. Njihova muzika je spora i mracna, za mnoge cak i previse, osim u pojedinim momentima kada elektricna gitara dolazi do izrazaja. Normalno je da se ne moze slusati svakodnevno, ali za ljubitelje takvih muzickih stilova, tacnije svedenog i dubokog dark ambient-a i doom-a koji se susrecu sa jazz-om, ovaj bend moze postati neizostavan u muzickim plejerima. Na albumu dominira atmosferican zvuk ispresecan teskim ritmovima, ali sa uplivima organskih instrumenata koji na neki nacin daju humaniji ton citavom albumu. Slusajuci ih stekao sam utisak da bi ovakva muzika bila savrsena kao soundtrack za neki setan, mracan i depresivan film.
Sama cinjenica da momci poticu iz zemlje koja se ne moze bas preterano pohvaliti zanimljivom muzikom (ispravite me ako gresim), za pocetak je bila dovoljna da se upustim u slusanje benda koji, u najpozitivnijem smislu, porede sa ovde vec ovlas predstavljenim skupinama "Dale Cooper Quartet & The Dictaphones" ili daleko poznatijim "Bohren Und Der Club Of Gore". Na oficijalnom sajtu ne postoje blize informacije kada govorimo o novom albumu, osim da je u nastajanju, tako da ga mozemo ocekivati ove ili u najgorem slucaju (sto bi bilo svakako daleko), sledece godine.
U svakom slusaju "Povarovo" su vrlo zanimljiva muzicka pojava, tako da se posle ovog odlicnog debija od njih moze ocekivati stvaranje jos boljih i izazovnijih albuma.
Preporucujem preslusavanje celog albuma u mp3 ili flac formatu, a dole ponudjeni klipovi mogu posluziti samo kao okvirna ilustracija, obzirom da je zvuk dosta nekvalitetan i kao takav moze odbiti potencijalne slusaoce.

* POVAROVO