среда, 17. новембар 2010.

Dupla preporuka: Pierre Favre & Samuel Blaser - Vol à Voile / Pierre Favre & Philipp Schaufelberger - Albatros (Intakt, 2010)



- Pierre Favre [bubnjevi],
Samuel Blaser [trombon], Philipp Schaufelberger [gitara] -


Iako je u poznim godinama svajcarski bubnjar i perkusionista Pierre Favre je i dalje aktivan! Njegova muzicka biografija je veoma plodna i zanimljiva, a 2010. godine je obogacena sa dva odlicna albuma izdata za etiketu Intakt records. Razumevanje za novo vreme i generacije muzicara i slusalaca koje ga cine uvek je bila glavna odlika Favrea. Ni ovoga puta mu nije smetalo da se uhvati u kostac sa mladjim akterima savremene evropske dzez scene i da u dva nadahnuta muzicka dijaloga sa trombonistom i gitaristom, isporuci u kratkom razmaku albume vredne paznje.
Prvi CD je nastao kao rezultat saradnje sa trombonistom Samuelom Blaserom koji se moze pohvaliti odlicnim albumom izdatim za etiketu Clean Feed, o cemu je na ovom blogu bilo reci krajem prosle godine, ali vise u smislu indirektne preporuke potekle sa drugog bloga.
Na drugom CD-u Favre je udruzio snage sa 'minimalist jazz' gitaristom Philippom Schaufelbergerom, u poslednje vreme vrlo aktivnim na svajcarskoj dzez sceni.
Po meni, oba albuma su savrsen dokaz da su sve kombinacije dozvoljene, pa i pozeljne, da je razlika u godinama nebitna stavka, i da cak moze predstavljati prednost, sto se u ovom slucaju pokazalo kao istinito.
Muzicari komuniciraju potpuno ravnopravno, pogadjaju sustinu price, i u skladu sa sopstvenim senzibilitetom doprinose kompaktnosti ukupnog muzickog izraza. U oba slucaja je evidentna savrsena sviracka uskladjenost, razmena energija i nepogresivo medjusobno dopunjavanje.
Mnogima se muzika ovakvih duetskih kombinacija moze uciniti dosadnom i ogranicenom, ali mislim da se takva konstatacija ne bi mogla primeniti kada govorimo o ova dva CD-a. Vesto je izbegnuto ponavljanje koje moze biti cesto zamorno, tako da se mnogo toga zanimljivog da cuti, uprkos instrumentalnoj limitiranosti i zvucnoj svedenosti. Ovde ce prevashodno uzivati publika zainteresovana za male muzicke postave, ali opsti utisak je da i ostali ljubitelji dzeza mogu pronaci nesto za sebe.