недеља, 20. децембар 2009.

Najava : PETER SCHERER & DON LI - That Land (Tonus-Music, 2009)


Peter Scherer - klavir, elektronika & Don Li - klarinet

Preporuka bez teksta : ZIMOUN - Na (Tonus-Music, 2003)

Zimoun - bas gitara, Don Li - klarinet, Philipp Schaufelberger - gitara, Mik Keusen - klavir & Ben Losli - bubnjevi

*****
-minimalist jazz-

Odstupanje od teme ~ Preporuka : CIRCULASIONE TOTALE ORCHESTRA - Bandwidth [3 cd] (Rune Grammofon, 2009)


CIRCULASIONE TOTALE ORCHESTRA su:

Ponovo kao sto je bio slucaj kod Jaga Jazzist odstupam od glavne koncepcije bloga preporukom ovog ultra svezeg, vanprosecnog, cak trostrukog cd-a orkestrirane improvizacije. CIRCULASIONE TOTALE ORCHESTRA ima dug, zvucan i neobican naziv, da se odmah na pocetku zapitate sta ovde mozete cuti?
Opsti haos, kakofoniju, preplitanje najrazlicitijih melodicnih tema, zvukova, sumova, ritmova, buke, uzbudljivih improvizacija, akustike, elektrike, elektronike... i to sve na jednom mestu. Tesko je opisati finalni proizvod obzirom da je u pitanju ovakvo haoticno i kompleksno izdanje. Jos kada se tome doda gigantska duzina tema (cak do 25 min.) i samog albuma u celini (trostruki cd), sve biva jos teze.
Lider ovog orkestra je legendarni norveski saksofonista i klarinetista Frode Gjerstad koji je jos osamdesetih oformio ovu mnogoclanu postavu. Clanstvo se vremenom menjalo, dopunjavalo, ali je karakteristicno da su ga cinili uvek provereni, priznati i visokokvalitetni muzicari iz sveta eksperimentalne i improvizovane muzike. Zadnja postava je spoj starih lavova i mladjih muzicara ciji se dijapazon godina rodjenja krece od 1934. do 1982. godista. Lepo je videti da godine ne igraju veliku ulogu i da ne postoji generacijski jaz koji je cesto prisutan, bas kada je jazz u pitanju.
Svi muzicari imaju iskustva u najrazlicitijim sto gostujucim, sto maticnim postavama kojima su dali sopstveni pecat. Ovde je u pitanju nesto sasvim drugacije. Svi su se oni skupili u jednoj misiji, a to je da pretoce publici sveze ideje (u skladu sa sopstvenim senzibilitetom, trenutnim raspolozenjem, inspiracijom i nadahnutoscu), u jedan megalomanski improvizovani muzicki komad i to na "Molde International Jazz" festivalu 2008. god i jos ponekim koncertima. Kao rezultat imamo ovo trostruko cd izdanje kao materijalizaciju njihovih neverovatnih zajednickih zivih svirki, koje je naposletku naslo utociste na sada vec renomiranoj "Rune Grammofon" etiketi, poznatoj po promociji uzbudljive i neuobicajne savremene muzike. Jos jedan pun pogodak za sve ukljucene u ovu muzicku avanturu.