субота, 28. новембар 2009.

Koncert : NIK BARTSCH'S RONIN 4. deo


Konacno, posle duzeg vremena, nasao sam kompletan koncert NIK BARTSCH'S RONIN kolektiva. Do jednog jedinog oficijalnog zivog audio izdanja je relativno lako doci, kao i do par neoficijalnih, ali kada je u pitanju video, osim nekoliko klipova sa you tube-a, za sada je gotovo nemoguce pronaci nesto sto traje duze od desetak minuta.
Ovde je u pitanju relativno skorasnji koncert sa "Garana jazz festivala". Koncert se sastoji od pet numera, odnosno pet klipova koji zajedno traju ukupno 60-ak minuta. Nisam uspeo da skinem pomenuti koncert zato sto mi jednostavno ne uspeva, ali to je u sustini nebitno zato sto je nastup dostupan za gledanje bez kocenja, usporavanja, seckanja slike ili kakvih drugih smetnji.
Mislim da je bilo kakav komentar ili opis suvisan. Ovde zvuk i slika govore sve za sebe!

*NIK BARTSCH'S RONIN_Live at Garana Jazz Festival, jul 2009. god.

Download : KLOTZSCH & KREY - Through All These Years Of Trying To Belong (12 rec., 2009)

12. records je jedna od mnogobrojnih net. etiketa koje nude muziku svojih izvodjaca za download koji je besplatan i legalan, iako to moze da zvuci besmisleno i nepotrebno danas kada se gotovo sva izdanja mogu skinuti preko interneta i pre nego sto se zvanicno pojave u prodaji. Radi se o malim etiketama sto kao ni predhodna konstatacija vezana za free download nikako ne znaci da je muzika nekvalitetna, neslusljiva ili jednom recju bezvredna. U ovom slucaju ispred sebe imamo odlicno ambient-jazz izdanje. Radi se o nenametljivom, "malom" i tihom albumu koji pleni svojom prividnom jednostavnoscu, bez bilo kakvih pretenzija da bude nesto sto ce, na primer, uci na personalnu listu "the best" izdanja za 2009. godinu i slicno, pa cak i kada je ambijentalna muzika u pitanju. Jednostavno, Klotzsch & Krey su napravili album koji moze uvek da se slusa bez bilo kakvog opterecenja ili naprezanja, ali opet ljudi u isto vreme stvaraju muziku koja je slojevita, sa puno zvucnih detalja (elektronskih i organskih), koji sa svakim novim slusanjem isplivavaju na povrsinu. Zbog toga sam i pomenuo tu prividnu jednostavnost njihove muzike. Da ja sada ne bih duzio, evo za sve zainteresovane stranice sa koje mozete skinuti album, detaljnije se upoznati sa profilom muzicara i sa jos"malih" albuma etikete 12. records.

*KLOTZSCH & KREY

Odstupanje od teme ~ Najava : JAGA JAZZIST - One-Armed Bandit (Ninja Tune, 2010)






JAGA JAZZIST je jedan od mojih omiljenijih bendova danasnjice. Ukratko: radi se o mnogoclanoj skupini koja dolazi sa severa Evrope (Norveska), sviraju prosto receno sve i svasta od instrumenata, nastupaju najvise "kuci", ali uspevaju da na svojim turnejama stignu i do dalekog Japana. Sviraju po klubovima, ali i na velikim festivalima dajuci siroj publici priliku da ih cuje i tako se upozna sa njihovom jedinstvenom muzikom. Albumi su im prava remek-dela, a koncerti ispunjeni energijom zive svirke deset ljudi, predstavljaju neponovljiv dozivljaj. Grubo receno, njihova muzika je spoj najrazlicitijih zanrova gde se ravnopravno mesaju jazz, post-rock i elektro zvuk uz inovativnu produkciju. Definisu je kao "post-jazz" iako je dosta nezahvalno ovakav bend trpati u odredjene kategorije i sablone. Imalo bi tu jos mnogo da se pise, analizira, tumaci i kada su albumi u pitanju, a i muzicari ponaosob, posto gotovo svi imaju zapazene solo karijere. O tome mozda nekom drugom prlikom...
Najveci povod za pisanje o njima je najava dugoocekivanog albuma, sada vec poznatog imena "One-Armed Bandit" koji je po prvim najavama trebao da se pojavi do kraja ove godine. Ipak, kako stoji na njihovom sajtu, mozemo ga ocekivati 25. januara sledece godine, sto i nije tako daleko. Jos da kazem da ce biti izdat za cuvenu "Ninja Tune" etiketu i da je produciran od strane John McEntire-a (clan sada vec legendarnog post-rock benda "Tortoise"). Kao ilustracija i najava albuma neka posluzi ovaj zanimljiv video klip sa njihove poslednje turneje po dalekom Japanu od novembra meseca ove godine uz muzicku pozadinu prvog singla "One-Armed Bandit" *****.
Spoj severnjaka i dalekog istoka u najboljem smislu. Jos samo da ih cujemo uzivo kod nas iako sam po tom pitanju pesimista :(.
Da napomenem da ovim postom izlazim iz glavne teme i estetike kojom se bavi blog, ali ne znaci da to necu i kasnije ciniti, pogotovu ako se bude radilo o ultra kvalitetnom, zanimljivom, inovativnom, energicnom i modernom (u najpozitivnijem smislu te reci) bendu kakvi su i JAGA JAZZIST.