уторак, 27. октобар 2009.

NIK BARTSCH'S RONIN (MOBILE) 3. deo

Ispred vas je jedan malo poduzi intervju sa majstorom dzez minimalizma koji je uradio Paul Olson jos 2006 godine, a predstavljen je na sajtu "ALLABOUTJAZZ".

Video klip : SHA/KEUSEN - Trio 1

Kao dopuna ranijeg posta posvecenom Mik Kausen's Blau kvartetu preporucujem jedan zanimljiv video klip SHA/KEUSEN dueta. Odlicna svirka za sve ljubitelje minimalnog dzeza.

*SHA/KEUSEN - Trio 1

Preporuka : MIK KEUSEN'S BLAU - Blau (Tonus-Music, 2005)

*****
"BLAU" (BLUE) je naziv kvarteta pijaniste Mika Keusena, kao i istoimenog prvog i, za sada, jedinog albuma izdatog pre cetiri godine za moju omiljenu 'minimalist jazz' etiketu TONUS-MUSIC records o kojoj sam pisao u ranijim postovima. Kvartet pored Keusena cine jos i Sha na bas klarinetu (saradjuje sa Keusenom u Sha's Banryu postavi), Anna Trauffer-kontrabas i vokal, kao i Fredrik Gille na bubnjevima. Sve kompozicije na albumu su kreirane u skladu sa konceptom pomenute etikete.
Ovo je potpuno akustican rad sa dominirajucim repetativnim "voznjama". Ono sto privlaci paznju je odlicna uskladjenost muzicara koji prosto disu kao jedan organizam, bez pojedinacnog isticanja. To u sustini moze da smeta konzervativnijim slusaocima naviklim na soliranja i liderstvo pojedinca u bendu. Moram da priznam da sam sa velikom mukom dosao do ovog albuma posle visemesecnog traganja, ali se ipak isplatilo i jos jednom me uverilo da je TONUS-MUSIC etiketa neprikosnovena kada govorimo o minimalnom dzezu.

Preporuka bez teksta : SIMON SCOTT - Navigare (Miasmah, 2009)

dark ambient-drone
*****

*SIMON SCOTT