четвртак, 19. новембар 2009.

Preporuka : SOLO ANDATA - Solo Andata (12K, 2009)

Australijski ambijentalni duo SOLO ANDATA izdao je posle trogodisnje pauze svoj drugi po redu album za poznatu i priznatu izdavacku kucu 12K records i tako se prikljucio mnogobrojnoj porodici zvucnih eksperimentatora u muzickoj viziji koju prezentuju na ovoj etiketi.
Ono sto se moze primetiti je nesto ambijentalniji i dronicniji zvuk. I dalje ispred sebe imamo elektroakusticno izdanje u kome se zvuci konvencionalnih instrumenata kao sto su celo, akusticna gitara i klavir provlace kroz etericne ambijentalne pasaze, u kombinaciji sa zvucima prirodnog okruzenja i najrazlicitijim mikroskopskim sumovima. Zvuk koji "tece" na momente dostize nivo buke. Da ne bude greske, bucniji delovi su retki i sama buka nikada nije ni priblizno na granici slusljivosti. Znaci, nemamo buku radi buke i stvaranje muzike koja prelazi granicu dobrog ukusa. 'Jazzy' momenti koji su krasili ranije izdanje su izbegnuti i nekako se cini da je zvuk "procisceniji".
Iako je u pitanju ambijentala u sirem smislu te reci, ne mozemo govoriti o nekoj "pozadinskoj muzici" ili kako to obicno u negativnom kontekstu predstavljaju, "muzici za liftove". Daleko od toga da se radi i o instant muzici koja je sadrzaj kojekakvih 'chill-out' kompilacija. O svakom detalju, svakom sumu i zvuku vodilo se racuna.
Moram da priznam da je ovo samo pokusaj da se sto krace opise album koji je pred nama, ali da je u sustini to dosta tesko i moze zvucati suvoparno i nedoreceno. Dozivljaj je ipak subjektivan. Da bi bio potpun potrebno je samo malo vise paznje, bas zbog gomile zvucnih detalja koji se sa svakim novim slusanjem postepeno otkrivaju.

*SOLO ANDATA - Look For Me Here

Preporuka bez teksta : ZIMOUN feat. MIK KEUSEN - Prepared I (Leerraum [ ], 2007)


*LEERRAUM [ ]