петак, 26. март 2010.

Preporuka sa zadrskom : STREIFENJUNKO - No Longer Burning (Sofa, 2009)



Espen Reinertsen (saksofon) i Eivind Lønning (truba)

Po treci put na blogu za relativno kratko vreme pominjem etiketu 'Sofa Music'. Ovoga puta na red je doslo neobicno izdanje norveskog dueta koji cine Espen Reinertsen na saksofonu i Eivind Lønning na trubi. Ovo je njihov debi album, iako se obojica mogu pohvaliti mnogobrojnim kolaboracijama sa muzicarima iz sveta savremene avangardne i progresivne muzike razlicitih zanrova. Tu je saradnja sa Trondheim Jazzorkester, Christian Wallumrød Ensemble, Sidsel Endresen/Christian Wallumrød’s Merriwinkle, Toshimaru Nakamura...
Priznacu da album "No Longer Burning" nije za svaki dan i svaku priliku, posebno ako se uzme u obzir da se radi o kombinaciji dva duvaca, bez ucesca jos nekog instrumentaliste, bez ritmicke podloge i sl. Sve to moze u startu da odbije potencijalne slusaoce i stvori predrasude. Ipak ne treba biti iskljuciv. I ja sam se posle duzeg vremena nakanio da preslusam album. Vec posle prvog slusanja nasao se na listi trenutnih favorita kome se necu mozda cesto vracati, ali ce uvek biti prisutan i "na dohvat ruke", posebno kada se zazelim ovako svedene, ali unikatne muzike. Momci kroz medjusobni "dijalog", postepeno grade atmosferu i stvaraju neverovatne zvucne pejzaze, nalik zanimljivim ambijentalnim i dronicnim poigravanjima elektronskih i elektroakusticnih muzicara.
Moze se zakljuciti da 'Streifenjunko' stvaraju veoma izazovnu muziku koja zahteva poseban trenutak i raspolozenje.

*STREIFENJUNKO @ HIATUS, Société de Curiosités : 29.09.09

Najava : FNS - fns (Miasmah, 2010)


Moja omiljena etiketa "Miasmah", kojoj je posvecen jedan kratak post, konacno zapocinje svoju diskografsku godinu novim albumom muzicara i producenta iz Osla, Frederic Ness Sevendala. Album ce se pojaviti zvanicno 05. aprila. Pomenuti muzicar je predstavljen kao veteran tamosnje eksperimentalne scene i covek koji je saradjivao sa brojnim svetskim vedetama muzicke avangarde. Ja iskreno nikada nisam cuo za njega, ali misljenja sam da treba bez ikakvih predubedjenja poslusati album i dati svoj sud. Na kraju krajeva nemam razloga da ne poverujem u izbor ljudi sa Miasmaha, jer se do sada pokazao kao nepogresiv kod svih izdanja. Nadam se da ce tradicija i ovoga puta biti nastavljena.