среда, 5. мај 2010.

Preporuka : GRAND VALLEY STATE UNIVERSITY NEW MUSIC ENSEMBLE - Tery Riley In C (Ghostly International, 2009) + In C [remixed] (Innova, 2009)





Pionir minimalizma, americki kompozitor Terry Riley doziveo je da njegovo legendarno delo "In C" iz 1964. god. bude interpretirano od strane jednog, verovali ili ne, sesnaestoclanog univerzitetskog ansambla. To je toliko dobro izvedeno da sam ja u najmanju ruku odusevljen postignutim rezultatima. Inace, ovo im nije prvi izlet u vode klasicnog minimalizma, jer su jos 2007. god. imali zapazenu interpretaciju seminalnog dela jednog Steve Reicha - "Music For 18 Musicians".
Etiketa
Ghostly International izdala je zivi snimak sa njihovog nastupa u multimedijalnom centru Le Poisson Rouge iz novembra meseca 2009. god. Iste godine za jednu drugu etiketu
Innova pojavilo se, u duhu savremenog muzickog izraza, dvostruko izdanje ovog jedinstvenog i originalnog dela koje, pored gore pomenutog snimka mladog ansambla, ukljucuje i remiks verziju uradjenu od strane razlicitih muzickih magova danasnjice.
Misljenja sam da ovakvim radovima uvek treba pristupati obazrivo. Meni se makar nikada nije desilo da mi se celokupno remiks izdanje svidi. Generalno i nisam neki ljubitelj obrada, remiksa i slicnih varijacija na istu temu, ali u ovom slucaju taj korak se pokazao kao pun pogodak. Remiksi su raznoliki i pruzaju uvid u razlicita vidjenja originalnog dela od strane danasnjih producenata i muzicara. Ipak, prvenstveno bih preporucio originalno delo, onda ovu vrhunsku interpretaciju, a na kraju i remiks izdanje.


Vise informacija o pomenutom ansamblu i njihovoj muzici, kao i dvostrukom CD-u mozete dobiti na dva oficijalna sajta koja ukljucuju recenzije, nekoliko video snimaka i sl.:

* GVSU NEW MUSIC ENSEMBLE
* IN C ~ REMIXED