петак, 30. април 2010.

Preporuka : STEFANO BATTAGLIA & MICHELE RABBIA - Pastorale (ECM, 2010)




Stefano Battaglia: klavir, preparirani klavir, Michele Rabbia: perkusije, elektronika

Pored albuma Qiet Inlet projekta Food, jos jedno sveze i zanimljivo izdanje stize sa etikete ECM. To je najnoviji album dueta Battaglia/Rabbia. Na prvi pogled moze se uciniti da se radi o tipicnom ECM radu. Kada se malo pazljivije poslusa i proanalizira, rekao bih da duet svojom "pastoralnom" muzikom donekle izlazi iz okvira estetike pomenute nemacke etikete. Dodirnih tacaka svakako ima, ali bi ovaj album mozda vise pristajao nekoj 'ambient/neoclasic/electroacoustic' struji nego ambijentalnom vidjenju dzeza koji dominira kada je ECM u pitanju.
Pristup je potpuno minimalistican. Slike su iscrtane zvucima klavira sa efektima i perkusijama, uz elektronski zacin u pojedinim momentima. Muzika je suptilna, intimna, nekada i melanholicna, sa blagim smekom avangarde, bez preteranog rasplinjavanja i bezanja od sustine. Stice se utisak da su muzicari u duetu sasvim dovoljni jedno drugom, i da bi ucesce jos nekoga predstavljalo teret u kreiranju kompozicija.
I pored otvorenih kritika na racun pomenute etikete na koje nailazim u zadnje vreme, mislim da ljudi okupljeni oko ECM-a, pored povremenih propusta, ipak uspevaju da u kontinuitetu izdaju zanimljive albume, najvise po ukusu publike okrenute minimalnoj i atmosfericnoj organskoj muzici.

Ponudjeni video klip ne predstavlja muziku sa ovog albuma, ali pokazuje deo odlicnog i veoma ritmicnog zivog nastupa dvojice muzicara.

*STEFANO BATTAGLIA & MICHELE RABBIA