понедељак, 3. мај 2010.

Preporuka sa zadrskom : RICHARD CHARTIER - A Field For Mixing (Room40, 2010)


Americki multimedijalni umetnik Richard Chartier diskografsku 2010. godinu zapoceo je albumom "A Field For Mixing", izdatim za priznatu australijsku etiketu Room40 koja neguje ambijentalni, elektronski i elektroakusticki zvuk na granici, a cesto i unutar teritorije muzicke avangarde.
Ni ovaj rad ne odskace mnogo od koncepta etikete, a takodje ni od ekstremno minimalisticke i redukcionisticke estetike Chartiera kojoj je veran od samih pocetaka karijere.
Sam izgled omota, u ovom slucaju, dosta govori o zvuku koji se ovde moze cuti. Krajnji minimalizam, staticnost, preciznost, jednostavnost, atmosfericna buka, zvuci okruzenja, mikroskopski jedva primetne promene u zvucnoj slici, predstavljaju glavno obelezje ovog izdanja. Cine ga dve duge (48:30 i 22:00 min.), beskrajno dronicne kompozicije.
Normalno, ovo nije za svaki dan i svaku priliku, ali moze biti izazov za ljubitelje avangardne i beskompromisne "hard core" ambijentalne muzike, ali i za one koji mozda vole zivopisnije varijante ambijentale, a za promenu zele da cuju i osete njenu "hladniju" krajnost.


*RICHARD CHARTIER (oficijalni sajt)