уторак, 22. децембар 2009.

Najava : NEST - Retold (Serein, 2010)


Na sajtu net label-a "Serein" najavljen je izlazak novog albuma "NEST" dua posle trogodisnje pauze, za 31. januar 2010. god. Mislim da ovaj album zavredjuje paznju i da ga treba "overiti", obzirom na njihov predobar i prelep debi Ep. iz 2007. godine.

Download : NEST - Nest EP (Serein, 2007)


Net label "Serein"
NEST= Otto Totland (1/2 Deaf Center)+Huw Roberts (Serein)

*****
Da ne bude zabune, ovo nije finski acoustic-ambient-folk... bend istog imena.

Preporuka bez teksta : JACASZEK - Treny (Miasmah, 2008)


*****
*JACASZEK

Preporuka : BIOSPHERE - Dropsonde (Touch, 2006)




Geir Jenssen, poznatiji kao BIOSPHERE (nekada clan Norveskog synth trija "Bell Canto"), jedan je od mojih omiljenih muzicara iz domena ambijentalnog zvuka. Mogu cak da kazem da su njegovi rani radovi, blizi klasicnom 'ambient' i 'ambient techno' zvuku, bili nesto sto je uticalo da zavolim pravu ambijentalnu i atmosfericnu muziku i tako krenem u istrazivanje ovog, mnogima neopravdano dosadnog i ogranicenog muzickog pravca. Geir Jenssen je jedan od onih koji zasigurno demantuju takva misljenja.
'Dropsonde' je njegov poslednji studijski album, ne racunajuci ove godine izdat zivi snimak "Wireless - Live At The Amolfini". Vernost njemu svojstvenom dubokom, glacijalnom "arctic-ambient" stilu je i ovde prisutna. Primetan je otklon
u dzez zvuk, najvise kada je ritmicka osnova u pitanju, sto je za mnoge predstavljalo iznenadjenje. To je verovatno njegov iskorak dalje i dublje, u pokusaju da, kod ovog prividno limitiranog muzickog obrasca, unese svezinu i tako odrzi scenu vitalnom i uzbudljivom. Mislim da je u tome uspeo i pokazao da je moguce spojiti nespojivo, a da to bude odmereno, sa ukusom i smislom i da zvuci kao jedna neraskidiva celina. Videcemo sta ce u buducnosti imati da ponudi, a do tada preporucujem kako ovaj, tako i sve ostale albume, medju kojima su neki pravi klasici ambijentalnog zvuka.

*BIOSPHERE - In Triple Time
*BIOSPHERE - Warmed By Drift
*BIOSPHERE - People Are Friends