четвртак, 10. децембар 2009.

Preporuka : IREZUMI - Endurance (Snowblood, 2007)





IREZUMI je pseudonim francuskog DJ-a techno/house orijentacije koji je pod tim imenom 2007. godine izbacio, ako ne najbolji, onda bar za mene jedan od pet najzapazenijih ambijentalnih albuma. Slozicete se da je to dosta smela konstatacija, ako se uzme u obzir da produkcija sto se tice ambijentalnog zvuka u zadnjih nekoliko godina ne posustaje. Konkurencija je velika i svakodnevno se pojavljuju izdanja sto starijih, vec dokazanih muzicara, sto mladjih snaga pred kojima je tek muzicka buducnost. Dosta je dobrih i zanimljivih albuma, ali se "Endurance" nekako izdvojio u celoj prici. Kada vec pominjem mladje snage, moram da naglasim da Irezumi ima samo 21-22 godine i da mi je prosto neverovatno da je neko tako mlad uspeo da isporuci ovakvo, mogu slobodno da kazem remek-delo i album koji ce sigurno uci u uzu kategoriju "the best" izdanja atmosfericne i ambijentalne muzike, rame uz rame sa albumima, npr. jednog Biosphere-a (ciji se uticaj oseca u muzici Irezumija, zbog cega ga i navodim kao primer). Na nekim sajtovima sam procitao da Irezumi vec moze da se smatra verovatno jednim od najboljih ambijentalnih muzicara svoje generacije, iako je na lokalnom nivou pre svega poznat kao klupski DJ. Ja bih isao dalje u celoj prici konstatacijom da u ovom slucaju godine ne igraju nikakvu ulogu i da je Irezumi uspeo da zada domaci zadatak mnogo starijim i iskusnijim muzicarima. Posle ovakvog uvoda i opravdanih hvalospeva, hteo bih da se osvrnem na ovaj besprekoran, konceptualan album, ambient, preciznije dark-ambient orijentacije.

Kao prvo, ovo nije "limunada pozadinska muzika", za ljude koji bi hteli da se opuste u nekom finom baru uz milozvuke chill-out kompilacija koje su stigle do ko zna kog nastavka. "Endurance" ima svoju predistoriju i inspiraciju u stvarnim dogadjajima koji se odnose na tragicnu ekspediciju Andreas Shackletona, koji se davne 1914. godine svojim brodom po kome je album dobio ime, uputio u antarkticku istrazivacku avanturu bez povratka. Irezumi nas akusticnom stvari polako uvodi u celu pricu Antarktickog putovanja. Numere se nizu jedna za drugom, tecno, mirno, ali je atmosfera na momente preteca i uznemirujuca, ukazujuci da nije sve kako bi trebalo da bude. Savrseno su docarana beskonacna prostranstva, nepregledna belina, glacijalna mirnoca, jak vetar i zima koja ulazi u kosti i paralise istrazivace u njihovom pohodu ka nepoznatom. Lepota muzike je kao paralela lepoti nedirnute prirode koja je u isto vreme surova i kaznjava sve koji pokusaju da je osvoje, suprostave joj se ili je nadjacaju. Ceo album ima mracan, elegican i melanholican prizvuk, gde se "hladni" ambijentalni pasazi sukobljavaju sa prelepim melodijama odsviranim na akusticnim i elektronskim instrumentima. Uticaji drugih muzicara su prisutni. Poredjenja sa jednim Biosphere-om, Lustmord-om, Steve Roach-om i sl. su neizbezna, ali u potpuno pozitivnom kontekstu, zato sto Irezumi ne kopira gore pomenute, vec sublimira njihove radove, unosi svoj pecat i isporucuje vrlo zrelo, kompleksno i nadahnuto muzicko delo. Oni mu vise sluze kao inspiracija na njegovom zvucnom istrazivackom putovanju.
Na kraju da pomenem da je debi album izdat kao 001. u katalogu etikete "Snowblood". Do sada njihov spisak nije dobio ni jedno novo izdanje, iako je na oficijalnom sajtu izdavacke kuce stajala najava za pocetak ove godine. Po svemu sudeci u startu
su postavljeni visoki standardi, tako da je verovatno dosta tesko opravdati ocekivanja i kriterijume date odmah na pocetku.

*IREZUMI - Untitled 6