среда, 24. фебруар 2010.

Preporuka : Koncert ~ ALVA NOTO + RYUICHI SAKAMOTO with ENSEMBLE MODERN - UTP_ (Raster Noton, 2008)


*****
*****
U jednom od ranijih postova preporucio sam bez ikakvog obrazlaganja nekoliko zajednickih radova nemackog majstora elektronskog minimalizma Alva Noto-a i legendarnog japanskog zvucnog eksperimentatora i inovatora Ryuichi Sakamoto-a. To je kombinacija koja mi neverovatno prija za slusanje, najvise zahvaljujuci jednostavnosti, odmerenosti i "cistototi" zvuka koji dominira na sva tri, odnosno cetiri CD-a (ako se uzme u obzir i ziva verzija CD-a "Insen"). To su oni retki muzicki radovi kojima nista ne treba oduzeti, niti dodati.
E sada, konacno, uz veliku muku, dosao sam do oficijalnog DVD-a (tj, DVD-a kompresovanog u DVX format, sa prihvatljivim kvalitetom slike i zvuka) njihovog koncerta koji su odrzali uz ucesce jednog nemackog, ansambla, ne bas toliko originalnog naziva ("Ensemble Modern")
, sto nikako ne treba da odbije ili stvori predrasude. Koncert je odrzan 2007. godine, na 400. rodjendan grada Manheima. U ovom slucaju spajanje modernog i tradicionalnog, starog i novog, akusticnog i elektronskog, tj. klasicnog i elektronskog, kao i zvucnog i vizuelnog (neverovatno sinhronizovane hipnoticke video projekcije), podignuto je na najvisi moguci nivo. Rezultati su po meni prevazisli ocekivanja, a ukupan utisak je da ovde imamo, predstavljeno u praksi, vrhunsko delo savremene muzike. Ovakav pristup moze se posmatrati kao pokusaj da se izbrisu sve granice, zanrovske i stilske barijere ili sta god. Pokusaj da se muzika prilagodi savremenim strujanjima, novom vremenu i novim konzumentima. Stvarno bi bilo steta da ovako nesto nije zabelezeno i izdato kao zvanicno DVD izdanje. Koncert svakako vredi odgledati i odslusati uz punu paznju. Ako nista drugo, treba
ovim ljudima odati priznanje na hrabrosti da se na ovakav nacin izraze, bivajuci svesni da ce biti izlozeni kritikama konzervativnijih ljubitelja klasicne muzike.

*ALVA NOTO + RYUICHI SAKAMOTO with ENSEMBLE MODERN - UTP_

Нема коментара:

Постави коментар