петак, 02. септембар 2011.

Preporuke : FENNESZ, FENNESZ & RYUICHI SAKAMOTO, SPLASHGIRL (2011)

* FENNESZ - Seven Stars EP. (Touch, 2011)

Majstor se konacno vratio na scenu, doduse kratkosvirajucim izdanjem, ali je to za sada sasvim dovoljno, sudeci po kvalitetu ponudjenog i efektu koji njegova muzika ostavlja na slusaoce. Cekamo zvanican album, a do tada puna preporuka od mene. 


* FENNESZ & RYUICHI SAKAMOTO - Flumina (Touch, 2011)

Jos jedno pozitivno iznenadjenje za sve ljubitelje muzike koja dolazi iz kuhinje austrijskog maga ambijentalnog zvuka Christiana Fennesza. Nije prvi put da se zajedno na jednom mestu nadju Fennesz i japanska ziva legenda Ryuichi Sakamoto. Ovo je njihovo cetvrto zajednicko izdanje. Radi se o duplom CD-u na kome se preplicu mirni, suptilni i elegantni elektronski zvuci i zvuci klavira. Minimalna muzika visoke klase, idealna za kasne nocne sate... 

* FENNESZ & RYUICHI SAKAMOTO - Flumina [YouTube] 5X

* SPLASHGIRL - Pressure (Hubro, 2011)

Splashgirl su norveski trio koji u svom muzickom izrazu koristi razlicite forme tradicionalne i savremene muzike, od klasicnog minimalizma, dzeza (posebno kamernog dzeza), folka, preko post-roka, stoner-roka, do elektronske, ambijentalne i 'drone' muzike. Nekome ovo moze zvucati kao ne bas tako ukusna smesa, ali Splashgirl se dobro snalaze u mnostvu razlicitih zanrova. Oni su  savremeni bend koji, koristeci razlicite uticaje, uspeva da stvori  uzbudljivu  muziku pruzajuci pun ugodjaj strpljivim i aktivnom slusanju okrenutim muzickim sladokuscima. Ovo je njihov treci album, odnosno cetvrti CD, s obzirom da se na netu moze naci audio snimak njihovog nastupa na "PUNKT" festivalu u Kristijansendu u Norveskoj iz 2008. godine, koji je proglasen najboljim nastupom za tu godinu, u konkurenciji koncerata mnogo iskusnijih i poznatijih, mahom, skandinavskih muzicara. Nije ni cudo da je i "Pressure" pokupio pozitivne kritike recenzenata i publike sirom sveta, a isti je slucaj sa njihovim zadnjim nastupom kojim su promovisali aktuelni CD, u klubu Soho u Londonu. Ovaj album je produbljivanje, pretezno akusticnog koncepta, zastupljenog na predhodnom CD-u. Sada su otisli korak dalje i dublje, sto posebno moze obradovati sve one koji preferiraju nesto mracniji i minimalniji elektroakusticni zvuk. Na izdanju imamo gostujuce muzicare, nesto vise upotrebe elektronike nego sto je to bio predhodno slucaj i, kao sto sam gore pomenuo, veci spektar razlicitih muzickih uticaja. Preporuka!!! 

Njih sam se dotakao pre dve godine, OVDE.


Mnogo vise o samom triju i njihovom aktuelnom albumu mozete saznati na dole ponudjenim adresama.

* SPLASHGIRL - Pressure [The JazzMan Review]
* SPLASHGIRL - Live at Pizza Express Jazz Club, Soho. London 06.08.2011. god. [The Milk Factory]
* SPLASHGIRL Interview: Crossing The Boundaries [The Milk Factory]
* SPLASHGIRL - Live at STRP [YouTube]