недеља, 01. април 2012.

Najava koncerta : Nove Usi za Novu Muziku - Mellits Consort


 10. koncert serijala 'Nove Usi za Novu Muziku'

21. aprila 2012. godine u 'Studiju M' u Novom Sadu, bice odrzan koncert 'Paranoid Cheese project' americkog kompozitora/postminimaliste 'Marca Mellitsa', koji ce po prvi put nastupati u Srbiji. On ce sa svojim ansamblom 'Mellits Consort' predstaviti kompozicije sa svog CD-a 'Paranoid Cheese'. 

Kratka biografija:

Marc Mellits je jedan je od vodećih američkih kompozitora srednje  generacije, izvođen širom sveta. Njegov jedinstveni stil - kombinacija pokretačkih ritmova, uzvišenog lirizma i bogate orkastracije  je veoma komunikativan sa slušaocima. Muzika koju stvara sastoji se od kratkih, kontrastnih stavova, eklektična je, sveobuhvatna, živopisna i uvek sa osećajem za „korak ispred“. Studirao je na  Yale School of Music, Cornell University i Tanglewood  Music  Center. Mellits je često minijaturist – komponuje kratke forme sa kontrastnim stavovima ili odsecima. Ansambli, kao što su Kronos Quartet, Orpheus Chamber Orchestra, Bang On A Can All-Stars, Canadian Brass, Nexus Percussion, Debussy Quartet, the Society for New Music naručivali su dela od njega.
Mellits diriguje i svira klavijature u svom ansamblu Mellits Consort. Pored klavijatura,  ansambl čine još violina, violončelo, marimba i električna gitara.
Na koncertu će predstaviti svoje kompozicije koje se nalaze na kompakt disku  Paranoid Cheese:

Opening
Broken Glass
paranoid cheese
The Misadventures of Soup
Lefty's Elegy
Machine IV
    ---------
Srećan Rođendan, Marija!
Troica
Mara's Lullaby
Dreadlocked
Machine III
Machine V

Živi  u Čikagu sa porodicom, gde na Univerzitetu Illinois predaje kompoziciju i teoriju. Deo leta provodi u Rumuniji, te se uticaj rumunske muzike oseća u nekim njegovim delima. Ucesnik je i Bang on a Can Festivala (posvecen savremenoj muzici), koji se odrzava vec 25 godina u Njujorku.

* MARC MELLITS
* MARC MELLITS - Paranoid  Cheese [YouTube]
* BANG ON A CAN FESTIVAL